ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821

Στις 23 Μαρτίου 2022, μετά από τρία χρόνια ένεκα της πανδημίας, το Σχολείο γιόρτασε με μία σεμνή τελετή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, που σήµανε την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και την απαλλαγή του από την τουρκική σκλαβιά.

Η Ελληνική Επανάσταση έγινε στην πιο δύσκολη περίοδο του 19ου αιώνα, όταν στην Ευρώπη επικρατούσαν οι απολυταρχίες. Η Ιερά Συμμαχία κατέπνιγε κάθε επαναστατικό κίνημα. Η επανάσταση των Ελλήνων αποτελεί ύψιστο γεγονός του 19ου αιώνα διότι έγινε παράδειγμα για την ελευθερία και άλλων λαών. Οι Έλληνες με λιγότερες δυνάμεις έναντι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, χωρίς τακτικό στρατό, αλλά με κλεφτοπόλεμο και ελληνική ψυχή νίκησαν τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό. Ενώ οι κυβερνήσεις κατεδίκαζαν την επανάσταση διότι έπληττε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, πλήθος λόγιων ευρωπαίων συγκινήθηκαν από τον αγώνα των Ελλήνων: Σαντορέ ντε Σανταρόζα, Τόμας Γκόρντον, Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, Κάρολος Φαβιέρος, Ερρίκος Δεριγνύ, Λογγίνος Χέυδεν, Σερ Έντουαρντ Κόδριγκτον και πολλοί άλλοι απετέλεσαν το κίνημα του φιλελληνισμού, πολέμησαν και έγραψαν για την Ελλάδα και τον αγώνα των Ελλήνων. Υποστήριξαν την ελευθερία αντί τη σκλαβιά, το φως αντί το σκοτάδι. Αθανάσιος Διάκος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ανδρέας Μιαούλης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι μόνο μερικοί από τους αγωνιστές που ρίχτηκαν με πάθος στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία. Ανάμεσά τους και η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που δεν άφησαν κανένα στερεότυπο της εποχής τους να τις κρατήσει μακριά από τον αγώνα και έγιναν παραδείγματα Ελληνίδων. Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, τη φοβερή αναλογία μεταξύ των νεκρών και των απελευθερωμένων: ένα εκατομμύριο ψυχές θυσιάστηκαν για να ελευθερώσουν ένα εκατομμύριο Έλληνες στο νέο μικρό και ερειπωμένο κράτος. Αυτό ας κρατάμε κατά νου καθημερινώς.

"Το χάραμα επήρα
του Ήλιου το δρόμο,
Κρεμώντας τη λύρα
τη δίκαιη στον ώμο,
Κι απ' όπου χαράζει
Ως όπου βυθά,
τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι "
έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός για το Μεσολόγγι, το ένδοξο αλωνάκι, η Ελλάς.


Λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης, η εκδήλωση του Σχολείου μας παρουσιάστηκε μπροστά σε περιορισμένο κοινό. Ταυτόχρονα μεταδιδόταν μέσω της εφαρμογής MS TEAMS στις αίθουσες διδασκαλίας για τους/τις υπόλοιπους/υπόλοιπες μαθητές και μαθήτριες.

Διδασκαλία κειμένων – ποιημάτων και ετοιμασία οπτικοακουστικού υλικού: Ανθή Χρίστου και Μαριλένα Κυριάκου, Φιλόλογοι
Διδασκαλία Χορωδίας - Ορχηστικού Συνόλου: Γλυκερία Ανδρέου και Μαρία Λουκαΐδου, καθηγήτριες Μουσικής
Διδασκαλία Χορών: Μαρία Αφαντίτη και Γεωργία Ηρακλέους, Καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής
Ετοιμασία Πινακίδων: Νικολέτα Ερωτοκρίτου-Ζαντή, Καθηγήτρια Τέχνης
Σημαιοστολισμός: Ελισσαίος Χριστοδούλου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Τεχνική Επιμέλεια: Ευρυδίκη Σούπασιη, Καθηγήτρια Μουσικής και Χρυσόστομος Χρυσοστόμου, Καθηγητής Πληροφορικής και ομάδα μαθητών
Γενική Επιμέλεια: κ. Μαρία Γ. Χατζηγεωργίου, Β.Δ. Φιλολογικών

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, που συμμετείχαν, καθώς και σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής.

No images found.